Cechy produktu
Opis produktu
Jest to stara francuska odmiana jabłoni, nazywana również Oliwką Kronselską. Drzewo rośnie zazwyczaj silnie. Tworzy koronę kulistą, regularną z lekko przewieszającymi się pędami. Korona łatwo zagęszcza się. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie. Owocuje zwykle bardzo obficie, ale przemiennie, czyli co drugi rok. Aby owoce nie drobniały i rodziły bardziej regularnie trzeba przerzedzać zawiązki. Kronselka kwitnie średnio wcześnie. Kwiaty są białoróżowe i pachnące.
Kronselka jest odmianą letnią. Owoce tej odmiany dojrzewają nierównomiernie. Jabłka duże dojrzewają zwykle z końcem drugiej dekady września lub nawet pod koniec sierpnia. Jabłka mniejsze można zbierać około tydzień, dwa później.
Owoce Kronselki są bardzo niewyrównanych rozmiarów. Jedne są duże, inne średnie, a niektóre wręcz drobne. Owoce z młodych drzew są duże lub bardzo duże i kulistospłaszczone, lekko karbowane przy kielichu. Skórka jest zielonożółta lub żółta w miarę dojrzewania oraz dość gruba. Niektóre owoce zdobi słaby, rozmyty, pomarańczowy rumieniec. Owoce pokryte są słabym nalotem woskowym. Miąższ jest kremowy lub żółty, kruchy, gruboziarnisty, delikatny, bardzo soczysty i aromatyczny. Gniazdo nasienne jest małe, a nasiona są duże i liczne. Owoce, zwłaszcza duże są deserowe i bardzo smaczne, mniejsze można przetwarzać. Niekwestionowanym atutem Kronselki jest jej największa zawartość witaminy C w miąższu. Ze wszystkich popularnych odmian jabłoni Kronselka ma jej najwięcej. Ponadto nadaje się na kompoty, przeciery, soki, dżemy i musy. Owoce można dodawać do ciast.
Odmiana wymaga gleb żyznych o odczynie obojętnym. Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna, a stanowisko słoneczne. Na glebach słabych plonuje kiepsko, a owce są bardzo drobne. Jest odporna na mróz.
Podobne produkty
Zapisz się do Newslettera!
I otrzymaj kod rabatowy -10% na swoje pierwsze zakupy
Kontakt
Godziny otwarcia
Poniedziałek - piątek: 9:00 - 17:00
Sobota: 9:00 - 13:00
Opinie klientów