Cechy produktu
Opis produktu
Starsze okazy rosną dosyć silnie, mimo że ich kuliste, ale dosyć spłaszczone, korony mają niedużą liczbę konarów i to bez tendencji do zagęszczania się. Stoi to w opozycji do początkowej fazy wzrostu, kiedy to jabłoń ta ma pokrzywiony pień i rośnie powolnie. Charakterystyczne są także gęsto występujące krótkopędy obrastające gałęzie często rosnące pod kątem prostym. To z kolei sprawia, że trzeba je bardzo starannie i precyzyjnie przycinać, aby nie wyłamały się one pod ciężarem owoców. Zapewne ze względu na swoje pochodzenie Antonówka jest obcopylna – zapylana jest przez takie odmiany, jak James Grieve, Oliwka Żółta, Wealthy czy McIntosh.
Kształt jabłek Antonówki może być różnorodny. Z reguły są one cylindryczne, jednak zdarzają się zarówno baryłkowate, spłaszczone, jak i takie o nierównych bokach. Mimo wszystko można je określić jako średniego rozmiaru z pofałdowaniem przy zagłębieniu szypułkowym oraz z nalatującym na nie smużkowym ordzawieniem. Skórkę mają twardą i jędrną, początkowo jasnozieloną, a w miarę dojrzewania – zielonożółtą. Sam miąższ jest zazwyczaj lekko kremowy lub po prostu biały, a przy tym wykazuje się kruchością i gruboziarnistością. W smaku jest odczuwalnie kwaskowy, w zapachu – aromatyczny.
Preferuje stanowiska słoneczne, ale poza tym nie ma żadnych szczególnych wymagań środowiskowych i dobrze rośnie na większości typowych gleb ogrodowych (z wyjątkiem ciężkich, zwięzłych i mokrych, na których może chorować na raka). Doskonale też znosi mróz i nie jest podatna na choroby.
Podobne produkty
Zapisz się do Newslettera!
I otrzymaj kod rabatowy -10% na swoje pierwsze zakupy
Kontakt
Godziny otwarcia
Poniedziałek - piątek: 9:00 - 17:00
Sobota: 9:00 - 13:00
Opinie klientów