Cechy produktu
Opis produktu
JABŁOŃ SZAMPION
Odmiana wczesnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszych dniach października. Nie opadają, przetrzymane na drzewach do połowy października – pięknie się wybarwiają i nadają się do bezpośredniej konsumpcji. W przechowalni dobrą jakość zachowują do grudnia, a przechowywane w chłodni są na rynku do lutego. Przechowywane dłużej nie psują się, ale stają się mniej smaczne i łatwo więdną.
Jabłka tej odmiany są kulisto-stożkowate, lekko żebrowane przy kielichu. Mają gładką, suchą, zielonkawożółtą lub żółtą skórkę, pokrytą karminowoczerwonym, rozmyto paskowanym rumieńcem oraz licznymi, małymi, jasnoszarymi przetchlinkami. Owoce są duże lub średniej wielkości. Ich smaczny miąższ jest zielonkawobiały z kremowym odcieniem, soczysty, lekko aromatyczny, słodki, delikatnie kwaskowaty.
JABŁOŃ LIGOL
Owocuje obficie, ale ma tendencję do przemienności (lata o obfitym owocowaniu następują zamiennie z latami gdy drzewa owocują słabiej), zwłaszcza na podkładkach silnie rosnących. Ze względu na tendencję do drobnienia owoców, należy przerzedzać ich zawiązki – zabieg ten wykonuje się pod koniec czerwca. Kwitnienie, w zależności od pogody, przypada na koniec kwietnia i maj. Odmiana wczesnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszej połowie października, a dojrzałość konsumpcyjną – w lutym i marcu; przechowywane w chłodni są na rynku do czerwca i dość długo zachowują jędrność. Jabłka są kulisto-stożkowate, wyraźnie żebrowane przy kielichu. Mają twardą, błyszczącą, zielonkawą skórkę, która po dojrzeniu staje się żółta. Jaskrawoczerwony, rozmyty rumieniec pokrywa 40–70 % jej powierzchni.
JABŁOŃ SZARA RENATA
Daje duże, kulistospłaszczone owoce, jasnozielone, prawie w całości pokryte rdzą, o zielono-żółtym, kruchym, soczystym i korzennym posmaku miąższu. Dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec września, konsumpcyjną zaś w październiku i listopadzie. Szara Reneta owocuje obficie zazwyczaj co drugi rok.
JABŁOŃ PAPIERÓWKA
Owoce są średniej wielkości, ale na glebach żyznych mogą rosnąc całkiem duże. Skórka jest delikatna, jasnożółta, po dojrzeniu prawie biała, sucha. Szypułka jest delikatna, cienka i długa często wygięta. Kształt jabłka jest okrągło stożkowaty z widocznym lekkim żebrowaniem przy kielichu i z często zaznaczonym jednym żebrem przechodzącym w kant przez cały owoc. Miąższ jest drobnoziarnisty, im bardziej dojrzały owoc tym jest on bardziej delikatny. W smaku jest bardzo dobry, aromatyczny z lekką nutą kwaskową, która nadaje mu soczystości.
JABŁOŃ ARIWA
Owoce średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulisty lub kulisto- stożkowaty, delikatnie żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonożółta, delikatnie błyszcząca z lekkim nalotem woskowym, pokryta w 60-75% pomarańczowoczerwonym, marmurkowo-paskowanym rumieńcem.
Podobne produkty
Zapisz się do Newslettera!
I otrzymaj kod rabatowy -10% na swoje pierwsze zakupy
Kontakt
Godziny otwarcia
Poniedziałek - piątek: 9:00 - 17:00
Sobota: 9:00 - 13:00
Opinie klientów