Cechy produktu
Opis produktu
Nieszpułka jadalna to jeden z najstarszych rodzajów krzewów owocowych uprawianych przez człowieka. Jej owoce mają kształt kulisty i osiągają około 4 centymetry średnicy. Dojrzewają w połowie października – ich miąższ jest brązowy i doskonale nadaje się do wyrobu konfitur. Owoce mają specyficzny, słodko-kwaśny smak. Stają się jadalne na surowo lub po przegotowaniu, gdy miąższ zmieni kolor z białego na brązowy i stanie się miękki. Jej łacińska nazwa to Mespilus germanica. Nieszpułka jadalna rośnie wolno i osiąga maksymalnie około 3-5 metrów.
Roślina preferuje też stanowiska słoneczne i zaciszne. Choć jest mrozoodporna, w chłodniejszych regionach naszego kraju końcówki jej młodych pędów mogą przemarzać. Nieszpułki jadalne, uprawiane w cieplejszych rejonach, charakteryzują się ponadto lepszym owocowaniem. Owoce dojrzewają dość późno i nadają się do zbiorów dopiero po pierwszych przymrozkach – można także zerwać je nieco wcześniej i przechować do momentu, aż zmiękną.
Podobne produkty
Zapisz się do Newslettera!
I otrzymaj kod rabatowy -10% na swoje pierwsze zakupy
Kontakt
Godziny otwarcia
Poniedziałek - piątek: 9:00 - 17:00
Sobota: 9:00 - 13:00
Opinie klientów