Cechy produktu
Opis produktu
Jej drzewo odznacza się silnym wzrostem i średnią wielkością, tworzy koronę wzniesioną, stożkowatą o silnych, grubych i długich gałęziach. Kwiaty są wrażliwe na przymrozki, w okres kwitnienia Komisówka wchodzi w drugiej dekadzie maja. Owocuje późno, dość obficie, regularnie.
Na drzewie nieszczepionym zawiązywane są szerokojajowate, średniej wielkości lub duże owoce o masie 200–300 g, na szczepionym na pigwie osiągają wagę nawet 450 g. Ich skórka jest gładka i matowa, czasem lekko błyszcząca, z delikatnym, rozmytym pomarańczowym rumieńcem. Kielich jest zamknięty, gniazdo nasienne małe, przykielichowe. Miąższ kremowobiały, bardzo soczysty, masłowy, aromatyczny, miękki, nader smaczny. Owoce dojrzałość zbiorczą osiągają na przełomie września i października lub w pierwszej połowie października. Dojrzałe łatwo opadają z drzewa. W przechowalni mogą być przetrzymywane do listopada, w chłodni do stycznia. Owoce są bardzo wrażliwe na transport, wymagają pakowania i przewożenia w specjalnych opakowaniach.
Komisówka najlepiej rośnie na glebach żyznych, szybko nagrzewających się, próchnicznych, głębokich, na ciepłym stanowisku. Jej dużymi zaletami są odporność na parcha i stosunkowo duża wytrzymałość na mróz.
Odmiana jest wybitnie deserowa, powszechnie uważana za jedną z najsmaczniejszych. Polecana do produkcji towarowej oraz nasadzeń w ogrodach przydomowych i na działkach. Jej wadą jest zmienność w plonowaniu.
Podobne produkty
Zapisz się do Newslettera!
I otrzymaj kod rabatowy -10% na swoje pierwsze zakupy
Kontakt
Godziny otwarcia
Poniedziałek - piątek: 9:00 - 17:00
Sobota: 9:00 - 13:00
Opinie klientów