Cechy produktu
Opis produktu
Czereśnia Hedelfińska jest jedną z najważniejszych uprawianych obecnie odmian. Drzewo rośnie naprawdę silnie. Interesująca jest tworzona przez nie korona, która staje się mocno rozłożysta. Jednak prawdziwym znakiem rozpoznawczym tej odmiany są rozchodzące się wachlarzowato na boki, lekko zwisające, gałęzie, które od razu pozwalają odróżnić Hedelfińską od innych czereśni. Pędy jednoroczne są średnio grube i gęsto pokryte przetchlinkami.
Także owoce czereśni Hedelfińskiej są dosyć specyficzne. Przede wszystkim mają wydłużony, czasami wręcz jajowaty, kształt. Ważą przeciętnie 7–8,5 g, co zalicza je do grupy owoców dosyć dużych. Również ich kolor jest charakterystyczny, bo przy pełnej dojrzałości wręcz ciemnobrązowy lub nawet czarny z fioletowym odcieniem. Skórka jest delikatna i błyszcząca. Miąższ z kolei jest ciemnoczerwony, soczysty, jędrny, a w smaku – słodki i winny. Sok wyciśnięty z owoców tej odmiany jest równie pyszny, ale przy tym mocno barwiący. Pestka jest dosyć długa i spłaszczona, źle oddziela się od miąższu.
Hedelfińska jest odmianą dosyć późną. Zaczyna bowiem owocować na przełomie szóstego i siódmego tygodnia dojrzewania czereśni, co przypada mniej więcej w drugiej połowie lipca. Ważne jest jednak, że zawsze plonuje obficie i jest praktycznie niezawodna. Przy tym wszystkim stanowi też świetny zapylacz dla innych czereśni.
Zalecane zapylacze: Büttnera Czerwona, Summit, Sam, Schneidera Późna czy Napoleona.
Podobne produkty
Zapisz się do Newslettera!
I otrzymaj kod rabatowy -10% na swoje pierwsze zakupy
Kontakt
Godziny otwarcia
Poniedziałek - piątek: 9:00 - 17:00
Sobota: 9:00 - 13:00
Opinie klientów