Mini Kiwi Aktinidia Ostrolistna GENEVA 50 cm ŻEŃSKA

Nowy produkt

198 Przedmioty

19,00 zł brutto

Więcej informacji

Mini Kiwi Aktinidia Ostrolistna 'Geneva' - wysokość 50 cm, pojemnik C2 (2 litry)

Odmiana dorasta do 4-8 metrów wysokości, przy czym roczne przyrosty mają od 2 do 3 metrów długości. Główną ozdoba rośliny są owalne, ciemnozielone, błyszczące liście o długości 10-18 cm, które jesienią przed opadnięciem, przebarwiają się na piękny, żółty kolor. Pierwsze kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu trzeciego lub czwartego roku po posadzeniu. ‘Geneva’ jest klonem żeńskim i tworzy wyłącznie kwiaty jednopłciowe. Niewielkie, białe kwiaty są osadzone pojedynczo lub zebrane po 2-3 sztuki. W centrum kwiatu widoczny jest duży słupek. Aby doszło do zapylenia w pobliżu musi rosnąć klon męski, czyli osobnik tworzący kwiaty męskie, produkujące pyłek. ‘Geneva’ jest jedną z najwcześniejszych odmian aktinidii charakteryzującą się bardzo dużą plennością. Jej owoce dojrzewają sukcesywnie już od połowy września. Owoce przypominają agrest, są pękate, mają długość 2-3 cm oraz masę od 5 do 8 g. Od strony nasłonecznionej cienka i gładka skórka owoców pokryta jest rumieńcem. Owoce są pyszne, mają słodko-kwaskowy, miodowy posmak i przyjemny aromat. Z jednej dorosłej rośliny można uzyskać nawet kilkanaście kilogramów owoców.

Pnącze należy sadzić na stanowiskach ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatrów. Rośliny dobrze rosną na większości wilgotnych, przepuszczalnych gleb o odczynie od lekko kwaśnego do neutralnego. W okresach suszy wskazane jest podlewanie. ‘Geneva’ jest odmianą odporną na mróz, wytrzymuje spadki temperatur do -30 ºC i nie ma potrzeby zabezpieczania jej na zimę.

Aby uzyskać obfite owocowanie należy w pobliżu posadzić zapylacz, czyli osobnik męski (na przykład odmiany ‘Weiki’). Wystarczy 1 roślina męska na 5-8 żeńskich.

Jak każde pnącze, nadaje się do okrywania różnorodnych konstrukcji budowlanych: płotów, pergol, altan, kratek przy ścianach budynków itp.

Jednak dodatkowym atutem tej odmiany (oraz gatunku) jest wytwarzanie smacznych owoców bogatych w substancje odżywcze, takie jak: minerały (szczególnie potas) witaminy (C, PP, A1, B1, B2) i mikroelementy (np. cynk). Owoce spożywa się na surowo, ale także można z nich przyrządzać szereg potraw i przetworów (galaretki, sałatki, nalewki, wina, doskonałe dżemy i marmolady, susz).

Przesyłki są profesjonalnie zabezpieczane na czas transportu, dzięki czemu towar dochodzi na miejsce w idealnym stanie