Cechy produktu
Opis produktu
Pora dojrzewania owoców wczesna, plenność dobra, grona średniej wielkości, średnio zwarte. Jagody duże, kulisto-elispodalne, zółto-zielone, o wyraźnym muszkatowym smaku. Odmiana wdzięczna w bardzo łatwa w uprawie. Jedzenie winogron wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Winogrona zawierają również witaminę A, która korzystnie wpływa na wzrok oraz witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Zawierają tez żelazo i jod, który reguluje prace tarczycy.
Winorośl najlepiej rośnie w ciepłych rejonach o długim okresie wegetacyjnym. Pod uprawę winorośli nadają się najlepiej lessy, przepuszczalne gliny, a także gleby podgórskie. Winorośl źle rośnie i przemarza na terenach nizinnych i podmokłych.
Winoroślą sadzimy głęboko. Bryłę korzeniową zagłębiamy w ziemi poniżej poziomu gruntu na około 10-15cm. Jeśli sadzonka jest mniejsza sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli.
Zmienność sadzonek w różnych porach roku
Wielkość sadzonek uzależniona jest od pory roku. Wiosną w zależności od pogody i panującej temperatury z uśpionej części podziemnej wyrastają nowe pędy, kwiaty, liście. Sadzonki wysyłane wczesną wiosną pozbawione są nadziemnej części, stopniowo budzą się do życia z uśpionych w ziemi pąków. Większość z nich maksymalną wielkość osiąga na przełomie kwietnia i maja.
Podobne produkty
Zapisz się do Newslettera!
I otrzymaj kod rabatowy -10% na swoje pierwsze zakupy
Kontakt
Godziny otwarcia
Poniedziałek - piątek: 9:00 - 17:00
Sobota: 9:00 - 13:00
Opinie klientów